Manipuleren

manipuleren1

Vijfendertig jaar geleden, tweeëntwintig was ze,  lag ze in het ziekenhuis met een zwangerschapsvergiftiging. Haar bloeddruk was veel te hoog, er zat eiwit in haar urine, ze hield vocht vast en het kindje groeide niet meer. Rust moest ze houden voor het kind wat in haar groeide, maar ook voor zichzelf. Ze was in goede handen, en ze was eerlijk gezegd blij dat alles zo goed onder controle werd gehouden. Het enige wat ze deed was verder borduren aan de meetlat voor de kinderkamer en een beetje lezen. Zelfs naar het toilet mocht ze niet. Er stond een postoel naast haar bed die ze moest gebruiken.

Vrijwel alle dagen kwam haar schoonmoeder op bezoek. Elke keer als zij haar binnen zag komen was ze teleurgesteld. Weer niet haar eigen moeder en die had ze liever om zich heen gehad. Haar schoonmoeder vertelde haar dat haar moeder het druk had met haar eigen moeder. Dat begreep ze wel, want oma was wat moeilijk en was ook al jaren alleen. Verder dacht ze er maar niet te veel over na. Wat ze niet wist was dat haar schoonmoeder de boel op een vreselijke manier manipuleerde.

Haar moeder wist niet beter dan dat haar dochter geen bezoek mocht hebben. Dat werd haar verteld door de schoonmoeder van haar dochter . Rust moest haar dochter houden en bezoek was taboe. Maar zij zou haar wel op de hoogte houden, want haar zoon, de aanstaande vader, mocht uiteraard wel op bezoek.

Jaren later vertrok haar moeder voor twee jaar naar het buitenland. Bellen was duur en internet bestond nog niet, dus emailen was er niet bij. Ze schreven elkaar en op één of andere manier kwam toen het manipulatieve gedrag van haar schoonmoeder aan het licht.

En nu, 35 jaar later, begrijpt ze van zichzelf nog steeds niet waarom ze haar schoonmoeder niet geconfronteerd heeft met dit gedrag. Zelfs de vraag waarom ze dit zo had gedaan heeft ze niet gesteld. Was het omdat haar schoonmoeder dacht dat haar schoondochter dan de voorkeur aan haar zou geven boven haar eigen moeder? Was het omdat haar schoonmoeder zelf jarenlang geen contact met haar eigen schoonmoeder heeft gehad en was ze bang dat ditzelfde haar zou overkomen.

Allemaal vragen die ze haar nu niet meer kan stellen, want een paar jaar geleden is zij, inmiddels haar ex schoonmoeder, overleden. Met terugwerkende kracht is ze boos dat ze dit zo over haar kant heeft laten gaan.  Als ze het over kon doen zou ze het contact met haar schoonmoeder verbreken en tegen haar man zeggen: “Ga jij maar lekker alleen naar je moeder. Neem de kinderen gerust mee, maar val mij er verder niet mee lastig. Ze heeft mij te veel pijn gedaan.”

Advertisements

2 thoughts on “Manipuleren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s