Een wurm in mijn nek

wurm

Hij zat voor ons en had een wurm in zijn nek. Behalve dat was hij erg ongedurig, verplaatste zich naar een andere stoel en besloot uiteindelijk over de rij voor hem heen te stappen en daar te gaan zitten. Zo zat hij, met wurm en al nog steeds voor me. Vol aandacht luisterde hij naar de twee vioolleerlingen die hun D-examen deden. Vijftien en zeventien waren de twee meisjes en ze zaten op het niveau van een beginnende conservatoriumleerling. Machtig vonden wij het om te zien dat er nog jongelui zijn die zich voor dat soort activiteiten in willen spannen.

Maar ja, die wurm hè. Mijn blik werd er naar toe gezogen, want ik heb er zelf ook één in mijn nek, tenzij de kapper mijn haar goed knipt. Bijna niet één kapper kan dat. Zelfs niet als ik, de leek, uitleg hoe ze dat moeten doen. Als je zo’n wurm hebt, heb je een kruin onder in je haargrens. Al je haar groeit dan naar het midden. De kapper knipt de onderkant keurig recht, föhnt je haar, trekt het met haar vingers nog even mooi in model en dan kom je thuis. Weg mooie rechte lijn en daar is die wurm. Het hangt als een sliertje in je nek en is geen gezicht. Lekker belangrijk, denk je misschien, want je ziet de achterkant zelf toch niet. Nou, mij is het een doorn in het oog. Ik heb ook al een kruin rechts bovenin. Als mijn haar te kort is valt dit open en heb ik mijn achterhoofd een scheiding. Geen gezicht. Overigens had deze man niet zo’n scheiding. Hij had alleen een wurm.

Mijn jongste dochter vond mijn wurm vroeger vies. Geen idee waarom, want zo erg is het nu ook weer niet. Haar dochter, mijn oudste kleindochter, bleek ook zo’n wurm te hebben. Je ziet er niets van, want ze heeft lang haar. Dat is misschien wel het handigst als je met zo’n probleem opgescheept zit.

De oplossing zit ‘m in een andere manier van knippen. In plaats van de onderkant zo mooi mogelijk recht te knippen moeten ze gewoon een ronding knippen. En dan niet de zijkanten korter dan het midden. Nee, precies andersom. Ooit had ik een kapper die dat deed. Toen was ik een jaar of twintig. Daarna heb ik nooit meer een kapper kunnen overtuigen van deze manier van knippen. Dus wat gebeurt er iedere keer als ik mijn haar heb laten knippen? Je raadt het al, ik knip de wurm er eigenhandig af. Het is geen gezicht als mijn haar nat is, want dan zit daar een gat, maar als het droog is valt het precies goed.

De laatste keer heeft mijn lief de wurm er afgeknipt.

3 thoughts on “Een wurm in mijn nek

  1. Ik had er nog nooit van gehoord Wilma, en dacht eerst dat je het over een echte wurm had! 😀 Wel raar trouwens, dat een kapper dit niet voor je wil knippen op de manier die je aangeeft….

  2. ik had er ook nog nooit van gehoord Wilma. Mijn nieuwste kapper heet Black & Blond, haar hond lokte mij binnen en toen liet ik me gelijk maar eens knippen, maanden geleden alweer. Zij knipt ALTIJD droog, volgens haar zit hierin haar geheim en succes ook bij mensen met het kennelijk heel moeilijk knipbaar zwarte haar dat erg krult en kroest – zij leerde mij dat nat en droog haar twee verschillende dingen zijn, haar wordt bijvoorbeeld langer als het nat is en is dan ook minder sterk en gedraagt zich anders – zoals zij het haar knipt, zo valt het ook – misschien kun jij ook ergens een Black & Blond kapper vinden, of eentje die gespecialiseerd is in Black, die knippen volgens andere techniek, ze draaien je haar en doen alles net even anders, misschien ideaal voor een wurm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s