De oude man

de oude man

Hij is in zijn tuin aan werk en ziet het stel lopen. ‘Vast de route kwijt’, denkt hij bij zichzelf. Dat gebeurt hier zo vaak. Dan lopen ze bij die modderbende, gaan tussen de bomen door en missen het rode paaltje.

“Gelukkig is jouw richtinggevoel beter dan het mijne. Ik zou hier gewoon linksaf zijn gegaan”, hoort hij de vrouw tegen de man zeggen. ‘Vrouwen en hun richtinggevoel. Het lijkt echt nergens op’, denkt hij. Hij is benieuwd of ze hem aanspreken en vragen welke kant ze op moeten om in Orvelte te komen. Ineens hoort hij een mannenstem en ja hoor, ze willen inderdaad weten of ze zo goed gaan.

“Wacht even”, zegt hij, “ik kom even bij u”. Hij loopt de tuin uit en voegt zich bij het stel. ‘Heerlijk, al die mensen die niet meer weten hoe ze verder moeten. Heeft hij mooi de gelegenheid om een praatje te maken’, denkt hij.

De oude man 1

Hij begint te vertellen over zijn tuin van 2 ha. Dagelijks is hij daarin aan het werk. “Er staan 600 Rododendronstruiken in waarvan 452 verschillende”. Hij heeft het er druk mee, is ook lid van de de Nederlandse Rododendron Vereniging en reist nog door het hele land om vergaderingen bij te wonen. Sinds zijn pensionering, op 59 jarige leeftijd, woont hij hier. Dat is nu al 28 jaar geleden. ‘Zo denkt hij, en nu mogen jullie best iets zeggen over mijn leeftijd. Uiteindelijk ben ik al 87 en dat is me niet aan te zien’. Er komt echter geen reactie en dat vindt hij toch wel wat jammer.

Hij loopt een stukje met ze mee, zodat ze er zeker van kunnen zijn dat ze weer op de goede route terecht komen. Ondertussen wijst hij van alles aan in de tuin. “Kijk, dat stuk heb ik er laatst weer bijgekregen van Staatsbosbeheer. De jeneverbes boom staat daardoor niet meer langs het pad. Zo staat hij beter beschermd”, vertelt hij.

“Hé, daar staat weer een rood paaltje”, zegt de vrouw. Ja, daarom liep hij ook mee, zodat ze weer op het goede pad terecht zouden komen. Hij houdt het echtpaar nog een poosje aan de praat geeft ze zijn visitekaartje voor het geval ze nog eens in de buurt zijn. Op zaterdagen komt het niet goed uit, maar andere dagen is prima. “Bel wel even van te voren, want het is zonde als je voor een dichte deur staat”, zegt hij en neemt afscheid. Hij moet nodig weer aan het werk.

Het echtpaar loopt door en zij begint te rekenen. “Die man is al 87, dat zou je niet zeggen. Op die manier wil ik ook wel oud worden. Helemaal zelfstandig in een vrijstaand huis. Geweldig toch zeker? Dat vindt de man ook, hij moet er alleen niet aan denken dat hij zo’n lap tuin zou hebben. Dat hoeft voor hem niet.

“Wat een vriendelijke gezicht had de man. Zelfs als hij serieus keek, lachte hij nog steeds”, zegt zij.

“Ja, hij had een echte geinponem”, vond de man.

Advertisements

3 thoughts on “De oude man

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s