Hoera, een oplossing

buikvet

Het moet toch niet gekker worden. De universiteitsziekenhuizen van Leiden en Maastricht krijgen 5 miljoen euro van de hartstichting om onderzoek te doen naar de inwendige aanpak van vetstoffen als mogelijk alternatief voor het bestrijden van blijvend overgewicht. En dat allemaal omdat wij nog steeds de genen hebben van de jager uit de oertijd, maar daar niet meer naar leven.

Vetopslag rond de organen, het buikvet dus, is gevaarlijk voor de gezondheid.Liposuctie rond de organen behoort niet tot de mogelijkheden. In plaats van gezonder en minder te eten gaan onderzoekers kijken of het lichaam zelf het vet anders op zou kunnen slaan. Daar komt dan vast een medicijn voor waar ook weer een leuk kostenplaatje aan vast zit.

Na dit bericht begrijp ik dat ik veel te laat ben gestart met de opleiding voor gewichtsconsulent. Dat had ik jaren geleden moeten doen, dan had ik inmiddels een bloeiende praktijk gehad. Nu moet ik het allemaal maar afwachten, want de gemakzuchtige mens zal liever zo’n pil willen dan door mij begeleid worden naar een gezond voedingspatroon.

Waarom nemen we niet allemaal, stuk voor stuk, verantwoording voor ons eigen lichaam. Dat scheelt bakken met geld in de gezondheidszorg. Er is echt niks mis met gezonde voeding hoor. Tot nu toe heb ik een aantal mensen alleen maar moeten adviseren om meer te eten. Ja, je leest het goed, meer. Maar dan wel meer gezonde voeding.

Voor mijn opleiding doe ik tegenwoordig niet anders dan berekeningen maken en soms breek ik mijn hoofd er over hoe ik iemand meer kcal kan laten eten dan dat ik uitgerekend heb. Schep gewoon eens 200 gram gekookte aardappels, 200 gram gekookte groente en een mager stukje vlees op je bord en je bord blijkt al gauw te klein. Eet gewoon eens een paar volkoren boterhammen met mager beleg. Doe gewoon eens geen suiker en melk in je koffie en drink niet de hele dag cola maar pak tussendoor een glas water. Weet je wat dat scheelt? Een hele hoop.

Uiteraard weet ik dat er mensen zijn die er echt niets aan kunnen doen dat zij een teveel aan vet hebben. Dat is echter een zeer klein percentage. De meeste mensen worden toch echt te dik door te veel en ongezond te eten. We leven niet meer als jagers, vandaar dat we onze eetgewoonten ook aan moeten passen.

Ben je al donateur van de hartstichting? Dan gaat je geld dus naar dit soort onderzoeken. Wist je dat al of vertel ik je iets nieuws?

Advertisements

6 thoughts on “Hoera, een oplossing

 1. Over het onderwerp ‘gezonde, normale’ voeding zijn jij en ik het eens. Maar. vergis je niet in het aantal mensen dat ondanks een goed voedingspatroon ongewenst vet opslaat op ongewenste plekken. Buikvet, met name. Ik ben het er 100% mee eens dat er wetenschappelijk onderzoek moet worden verricht, waarom dit zo is. Het is té gemakkelijk om met een beschuldigende vinger te wijzen van eigen schuld, dikke bult. En om dan ook nog de zorgkosten erbij te halen, gaat mij echt te ver.

  1. Jaqueline, ik ben het met je eens dat ik chargeer. Dat doe ik bewust. Er zijn te veel mensen die niet eens weten wat gezonde voeding is. Afvallen met crash diëten, daarna weer opnieuw in gewicht aankomen en dat zijn vaak meer kg’s dan dat ze afgevallen waren.
   Het percentage dat door andere oorzaken te dik is, is maar een klein percentage. Daar wijs ik niet naar met mijn vinger, wel naar de mensen die willens en wetens niet goed voor zichzelf zorgen. De oorzaak begint al in de kinder- en/of jeugdtijd. Het wordt tijd dat daar iets aan gedaan wordt.
   Zorgkosten zijn hoog doordat mensen te veel eten en te dik worden, DM krijgen en/of hart- en vaatziekten.

  2. Overigens heb ik onderaan het blog nog een regeltje toegevoegd. Iets wat ik meestal op voorhand doe om te voorkomen dat er velen over mijn woorden struikelen. Deze keer niet gedaan, maar alsnog rechtgezet.

   1. Wilma, ik ga jouw toegevoegde regeltje zoeken. Moet ik meteen weer denken aan alle toevoegingen… 🙂 En, Wilma, chargeren is meestal een goed hulpmiddel om over te komen.

 2. Mensen voelen voor veel verantwoordelijk, behalve voor hun lichaam inderdaad. Gelukkig zie ik om me heen dat sporten als hardlopen en fietsen steeds populairder worden. Op voeding is inderdaad veel winst te behalen inderdaad. Laten we eens beginnen met het stoppen van al die kunstmatige e-nummers. Ipv een pil.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s