Naar buiten

Eens in de paar maanden schrijf ik een column voor “Ons”, ons personeelsblad. Het thema was deze keer “Naar buiten” en heeft te maken met de veranderingen die er, door de bezuinigingen, in de zorg zijn. 

Een actueel thema dus, want we gaan langzaam richting extramuralisatie, dus zorg verlenen buiten de muren van het verzorgingshuis. Andersom zullen er ook ‘vreemden’ bij ons binnen komen. Mensen gaan appartementen in het verzorgingshuis huren en nemen hun vertrouwde “zorg” mee. Van elkaar kunnen wij leren, maar daar moeten we wel voor open staan.

naar buiten.1.
Om dicht bij mezelf en mijn collega’s te blijven wilde ik het thema op een andere manier benaderen. Daar moest ik overigens letterlijk voor naar buiten. Ik wandel graag lange afstanden en tijdens mijn laatste tocht, van 18 km, ontstond mijn verhaal.

Wij kunnen naar buiten, door de muurtjes die ontstaan zijn door hospitalisatie, af te breken. Ze zijn door ons, de cliënten en het verzorgend personeel, gebouwd. Daar hebben we niet veel voor hoeven doen, ze ontstonden bijna gewoon vanzelf. Wij zorgen graag, dus nemen ook graag anderen iets uit handen. Cliënten stonden dat toe, vonden het misschien ook wel makkelijk. Het moet anders, want door bezuinigingen zullen we met minder meer moeten doen. Die muurtjes moeten dus om, zodat we niet vastlopen. Met elkaar moeten we gaan kijken wat cliënten zelf nog kunnen. Dat is voor iedereen een omschakeling en soms zit het in iets kleins als bijvoorbeeld zelf een kopje thee zetten. Maar ook die ene cliënt alleen helpen in plaats van met z’n tweeën. We doen dit omdat de zorg te zwaar wordt. Vaak blijkt echter dat diezelfde cliënt beter meewerkt als je alleen bent. Dan ontstaat er interactie en door goed te instrueren blijkt zo iemand meer te kunnen dat aangenomen werd. Misschien neemt de zorg dan iets meer tijd in beslag, maar je collega kan dan wel een ander helpen.

muurtjes afbreken

Laten we dus met z’n allen die hospitalisatiemuurtjes afbreken en naar buiten gaan.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s