Een moeilijke kindertijd

Wie een rotjeugd heeft gehad, heeft later een grotere kans op geluk en stabiliteit. Een stressvolle jeugd jeugd kan de kans op depressie in spannende situaties op latere leeftijd namelijk verkleinen.

Ik leen regelmatig dvd’s bij de bibliotheek als mijn stiefkinderen bij ons zijn.  Zo zaten we een week of twee geleden naar een regelrechte tranentrekker te kijken. De film ging over een groepje kinderen van een jaar of 13, die bijbellessen kregen van een oudere man, die deze overigens heel leuk vertaalde naar het heden. Hij was heel creatief, organiseerde zoektochten, maar overal zat een boodschap achter. Ik geef toe, het was een mierzoete film en soms niet helemaal van deze tijd, maar verder was het allemaal wel heel duidelijk.

Een vervelend rotjochie

Halverwege de film kwam er een etterbakkie in beeld, die het hele dorp terroriseerde. Doordat iedereen bang voor hem was hoefde hij maar een kik te geven of de andere kinderen sprongen in de houding. Een regelrecht rotjochie dus. De oudere man wist het groepje kinderen uit te leggen dat die jongen zo naar deed omdat hij een moeilijke kindertijd had. Zijn vader was, toen hij klein was, weggelopen bij zijn moeder en die had het alleen maar druk met het hoofd boven water houden. De oudere man besloot dit rotjochie ook uit te nodigen bij de bijbellessen, wat vervolgens heel wat voeten in aarde had omdat niet iedereen dit even leuk vond. Uiteindelijk liep dit natuurlijk goed af en werden ze allemaal vrienden met elkaar.

Prutlip en tranen prutlip en tranen

Ik vroeg me tijdens de film regelmatig af of mijn stiefkinderen de film wel leuk zouden vinden. Hij was wel een beetje oubollig, maar het gaf wel aanleiding tot lekker huilen en vervolgens werd mij de volgende vraag gesteld: “Hebben wij ook een moeilijke kindertijd doordat papa en mama zijn gescheiden?” Tja, een scheiding is voor niet één kind leuk en het leven wordt er ook meestal ingewikkelder van, dus in die zin is hun kindertijd best wel wat moeilijk. Er zijn echter wel meer kinderen die het moeilijk hebben, zo werd mijn uitleg, want soms overlijdt een vader of moeder aan een ziekte. Misschien is dat nog wel moeilijker. Maar er zijn ook kinderen van gescheiden ouders die één van de twee vrijwel nooit ziet. “Jullie hebben allebei je papa en mama nog en je woont bij de één en bij de ander ben je één keer in de twee weken een weekend. De vakanties worden verdeeld en als je vakantie hebt is er altijd iemand thuis en worden er leuke dingen gedaan. Niet iedere dag, want je moet jezelf ook gewoon kunnen vermaken. Er zijn dus niet alleen moeilijke dingen, maar ook leuke dingen en een moeilijke kindertijd mag nooit een reden zijn om je vervelend te gedragen. Iedereen heeft ook nog z’n eigen verantwoording om het leven leuk te maken. Het is niet zo dat een ander dat altijd voor je moet doen.

Gelukkiger na rotjeugd

Er schoot mij vrijwel direct een artikel uit de krant te binnen: “Gelukkiger na rotjeugd”. Een stresvolle jeugd geeft meer kans op geluk en stabiliteit, later in je leven. Omgekeerd kan een rustige jeugd een grotere kans geven op depressie bij stress. Het is niet zo dat ze per se gevoeliger zijn voor stress, maar wel voor de mismatch tussen het stressniveau tijdens hun kindertijd en het huidige stressniveau. Daardoor is het risico op depressie groter. De eerste groep lijkt van jongs af aan geprogrammeerd te zijn om met stress om te kunnen gaan.

Geen vrijbrief

Deze wetenschap is natuurlijk geen reden om maar raak te leven zonder met de kinderen rekening te houden. Bij elkaar blijven vanwege de kinderen is echter ook niet de oplossing.  Uiteindelijk moet een ouder zelf ook gelukkig kunnen zijn met zijn of haar leven. Het geeft echter wel de hoop dat al die stress tijdens scheiding, verlies, verhuizing naar een ander deel van het land of zelfs het buitenland, uiteindelijk toch niet zo heel veel schade toebrengt in het leven van kinderen.

Wat ik me dan wel afvraag is waarom veel criminelen hun jeugd of kindertijd de schuld geven van hun afwijkende gedrag.

crimineel

En als ze dat niet zelf doen, dan doet hun advocaat dit wel. Zit zoiets dan in hun genen, of hebben ze een afwijking? Misschien wordt het tijd om met z’n allen gewoon te stoppen met excuses bedenken voor afwijkend gedrag, door terug te grijpen naar een al dan niet leuke kindertijd. Het ene kind vertoont dit gedrag tenslotte niet, terwijl een ander wel storend gedrag vertoont of zelfs het criminele pad op gaat.

Advertisements

One thought on “Een moeilijke kindertijd

  1. Het zit in de genen ja, umc Utrecht heeft dit kunnen aantonen. Zoek maar op google, kan hier geen link neerzetten.
    Het verhaal klopt dus niet helemaal want een moeilijke jeugd laat “littekens” achter in het dna.
    Bovendien is een scheiding niet het enige wat een kind mee kan maken, wat dacht je van psychische en fysieke mishandeling, zoals pesten, verwaarlozing, vernedering en noem maar op. Sommige maken niet één erg ding mee maar veel tegelijkertijd of vlak achter elkaar. Bovendien is een scheiding vergeleken met sommige andere gebeurtenissen veel minder erg, of zelfs niks als je echt een zware jeugd hebt gehad.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s