In gebreke blijven

Onder haar borsten is het rood en gesmet. Volgens haar komt dat door ons, want voordat ze in het verzorgingshuis kwam wonen had ze hier nooit last van. Van smetten wil ze niks weten; het is eczeem  Eén van ons zal wel  eczeem aan haar handen gehad hebben en geen handschoenen aangetrokken.

Haar knieeen zijn pijnlijk en dik, haar onderbenen voelen hard aan. Dat dit misschien een ouderdomskwaal is, wil er bij haar niet in. “Dat is mooi makkelijk, daar poetsen ze tegenwoordig alles achter weg, zonder er iets aan te hoeven doen.”

“Jullie laten het water uit de wastafel alleen maar weglopen. Schoonmaken is er niet meer bij. Er zitten altijd allemaal strepen en restjes zeep in”.

Haar panty is stuk, er zit een gat in. Ze heeft ‘m nog maar één week aan. En natuurlijk komt dat door ons. “Jullie hebben ook veel te lange nagels, dan trek je er zo maar een gat in.”

“Bedden opmaken kunnen jullie ook al niet. Ik heb het laken altijd een heel eind omgeslagen. Jullie stoppen een veel te groot stuk in onder het voeteneind.” Het enige wat ik doe is het beamen en zeggen dat wij tegenwoordig allemaal een dekbed gebruiken. Dat zal wel de reden zijn dat wij geen verstand meer hebben van lakens en dekens.

Dat was gister mijn eerste half uur ochtendzorg. Zij heeft moeite met haar toenemende afhankelijkheid en uit dit op deze manier. Voor ons niet altijd leuk, maar wie weet hoe ik ben als ik de negentig nader of gepasseerd ben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s