Mijn brein in conditie

En weer zat ik tussen de verhuisdozen, terwijl ik na iedere verhuizing uitriep dat ik echt nooit meer ga verhuizen. Maar, eerlijk is eerlijk, we zijn er op vooruit gegaan want we gingen van een klein dorp naar ‘de grote stad’  Heerlijk alles weer binnen handbereik. Dat heb ik toch wel gemist de afgelopen twee jaar. En eerlijk is eerlijk, de verhuizing liep op rolletjes, doordat ik alle dagen even een half uurtje piano speelde.

In 1999 verhuisde ik met mijn drie kinderen naar een galerijflat en eenmaal gesetteld besloot ik nooit meer te verhuizen. Daar is weinig van terecht gekomen, want ik verhuis nu voor de vijfde keer. Ik ben er wel steeds handiger in geworden en zodra we de sleutel kregen begon ik meteen met het verslepen van dozen van het ene naar het andere huis. Een deel van de keukeninhoud kon ik zo overhevelen naar de nieuwe keuken. Lege dozen gingenn weer mee terug en werden weer gevuld worden. Kijk, dat bedoel ik met handiger worden. Verder zag ik er alleen maar tegenop. Dat hele gedoe van je huisraad inpakken, zorgen dat iedere instantie een adreswijziging krijgt omdat anders bijvoorbeeld de krant op het verkeerde adres in de bus valt. Het is een kwestie van lijstjes maken om vervolgens alles door te strepen, wat ik overigens geweldig vind. Vooral dat doorstrepen, dat geeft zo veel voldoening.

 Mijn dierbare piano 

Tussen de bedrijven door bleef ik wel  pianospelen en ging ook gewoon naar les.

playing-the-piano-285846-m

Belachelijk? Nee hoor, het is voor mij bijna net zo belangrijk is als ademhalen en zelfs tijdens de verhuisdrukte wilde ik gewoon kunnen studeren. Niet dat ik bang ben om een modderfiguur te slaan op les hoor, maar gewoon omdat ik er heel veel plezier aan beleef. Ik zie jullie nu allemaal hoofdschuddend mijn verhaal lezen en je afvragen of ik wel goed bij mijn hoofd ben. Misschien niet, misschien ben ik wel raar. Dat is dan maar zo en ik kan er niet mee zitten en bovendien zitten er heel veel voordelen aan, want door piano te spelen hou ik mijn hersenen in conditie. Dat betekentde dat ik dus de boel goed op een rijtje had en eigenlijk die lijstjes totaal overbodig bleken.

Hersenen in conditie

imagesCA25EGD8

 Hebben jullie enig idee hoeveel hersencellen er aan het werk zijn tijdens het pianospelen? Het zijn er in ieder geval veel meer dan bij het maken van een kruiswoordpuzzel. Om te beginnen moet je al weten wat je wil spelen, dan zet je de partituur op de piano en bekijk je het notenbeeld. Alleen het lezen van al die nootjes vergt het nodige van je hersenen. Kijk maar naar lieder_ohne_worte . Je leest dus eerst de muziek en dan sturen je hersenen seintjes naar je vingers zodat je de goede toetsen aanslaat. Vervolgens moet je ook nog de  emotie vertalen die de componist met het stuk wil overbrengen. Dat lukt je nooit als je iets voor de eerste keer gaat spelen en het wordt dus studeren, studeren en nog eens studeren. Soms lijkt het in het begin nergens op, maar de aanhouder wint en uiteindelijk beheers je de muziek. Dat is harder werken dan een kruiswoordpuzzel oplossen. Het is alleen jammer dat je er niets mee kan winnen, terwijl dat soms met zo’n puzzel nog wel het geval is.

Alle gekheid op een stokje, hierdoor houd ik ze goed in conditie. Vandaar dat zo’n verhuizing gewoon op rolletjes gaat. Mijn lief heeft ook geen geheugenproblemen, want hij speelt  kerkorgel. Ik denk dat je dan nog veel meer hersencellen gebruikt. Je hebt meerdere klavieren, een compleet pedaal en ook nog eens een heleboel registers. Dan moet je helemaal overal bij nadenken. Kan je nagaan hoe zo’n verhuizing bij ons in het werk gaat. Geweldig, zonder enig obstakel verhuizen wij van het ene huis naar het andere.

De verhuiswagen  14044151-vrachtwagen-snel-en-gratis-levering-vector-illustratie

 Het liefst had ik in de verhuiswagen, tijdens de rit van oud naar nieuw huis, ook nog even gespeeld. Ik liep daarmee dan wel het risico dat Arie ook had willen spelen. Had gekund, want piano en orgel kunnen goed naast elkaar staan. Dat is wel gebleken in het oude huis. We hebben ook muziek die voor beide instrumenten geschikt is en hadden een mooi quatre mains kunnen spelen. Zie je het al voor je, zo’n stel wat in de verhuiswagen muziek maakt? We hadden er een mooi concert voor de buurt aan vast kunnen knopen, zodat ze direct zouden weten wat voor vlees ze in de kuip hadden. Wie weet woont er een ‘verdwaalde’ orgel- en pianomuziek liefhebber.

Kinderen en pianospelen

stock-photo-7359123-little-boy-playing-piano-looking-cool

Vervolgens raad ik al mijn buurtgenoten aan om hun kinderen op pianoles te doen. Zij kunnen dan meteen al beginnen met hun hersenen in conditie te houden. Het pianospelen heeft verder een belangrijk voordeel, want het vergroot je taalgevoeligheid en helpt-bij-woordjes-leren. Dat heb ik nu altijd al gedacht en het verbaast mij dan ook niks dat ik over een hele grote woordenschat beschik. Dat komt natuurlijk doordat ik als kind, na schooltijd, eerst naar de muziekschool ging om te oefenen op het kerkorgel. Want ja, daar ben ik op twaalfjarige leeftijd mee begonnen. Het was voor mij een wat groot en omvangrijk instrument en van het registreren kreeg ik de zenuwen zodat ik uiteindelijk op mijn vierenveertigste het orgel inruilde voor de piano. Dit verklaart dus mijn taalgevoeligheid die heel handig is bij het schrijven, wat ik ook maar niet kan laten.

Verhuizen blijkt gewoon een peulenschil

 Na het lezen van mijn verhaal is het je allemaal duidelijk, toch? Al piano spelend is verhuizen echt een peulenschil en Ik ben een beetje raar, maar mijn brein is in goede conditie en lijstjes heb ik niet nodig gehad. Eigenlijk jammer, want afstrepen op lijstjes is wel een hele fijne bezigheid. Vandaag nog heb ik alles op mijn lijstje af kunnen strepen, behalve de illustratie van kabouter Pim. Daar moet ik straks nog aan beginnen.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s