Tijdelijke contracten

Ik blijf me over sommige maatregelen verbazen. Voorheen laaide de discussie over de versoepeling van het ontslagrecht regelmatig op. Eerlijk gezegd is het me niet helemaal duidelijk of die versoepeling er nu is gekomen. En gisteren werd in het acht uur journaal de mededeling gedaan dat er soepeler omgesprongen gaat worden met personeel dat een tijdelijk contract heeft. Als zo iemand zich, vóór einde contracttijd, ziek meldt, is het bedrijf de eerstvolgende tien jaar verantwoordelijk voor hem of haar.

Is er dan niemand die bedenkt dat daarna het optelsommetje 1 + 1 = 2 in werking treedt?

Er zijn genoeg bedrijven die op personeel moeten bezuinigen, zeker in de zorg is dat het geval. Daar ontstaat de situatie dat degenen die met pensioen gaan niet vervangen worden en ook tijdelijke contracten worden niet verlengd.

Je hoeft niet heel lang na te denken om te begrijpen dat veel mensen met zo’n tijdelijk contract zich in de handen wrijven en ze zich bijtijds ziek gaan melden. Zij weten dan zeker dat ze de eerste tien jaar geen problemen hebben met hun inkomsten en het bedrijf betaalt zich scheel aan een werknemer waar ze niets van terugzien. Van bezuinigen op personeelskosten komt op deze manier niet veel terecht.

Uiteraard zullen er velen zijn die zich “netjes” gedragen en op zoek gaan naar een andere baan. Hoe snel ze die vinden is nog maar de vraag, want als overal op personeel bezuinigd wordt lijkt het mij dat de banen niet meer voor het oprapen liggen.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s