Thuishouden niet verstandig

bang

Gisteren las ik in de krant een ingezonden stukje waarin iemand schreef dat het niet verstandig is om hulpbehoevende ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

In de geschetste situatie hebben deze ouderen weinig zelfredzaamheid, zijn afhankelijk van de verpleegkundige die ’s morgens en ’s avonds even langs komt om de kousen aan- en uit te doen. Verder lijkt het op het leven in een gevangeniscel.

Ouderen kunnen beter naar het verzorgingshuis, want daar kan men naar de gemeenschapsruimte, het restaurant, de dagopvang of naar de activiteitenbegeleiding. En, niet geheel onbelangrijk, er is verpleeghulp in huis.

Deze man heeft duidelijk niet begrepen dat er bezuinigd gaat worden in de zorg. Wonen en zorg wordt gescheiden, zodat ouderen in een verzorgingshuis huur voor hun appartement moeten gaan betalen. Eigenlijk is dit ook heel logisch, want iedereen betaalt huur of hypotheek, dus waarom ouderen niet. Zorg moet met ingang van volgend jaar worden ingekocht. Het hele verzorgingshuissysteem gaat op de kop. De verzorgingshuizen krijgen minder geld binnen, dus er moet bezuinigd worden. Minder “handen aan bed”, zoals dat zo mooi heet, zal niet te vermijden zijn. Maar daar haal je de bezuinigen niet alleen uit. Ook de dagopvang, activiteitenbegeleiding, de groepsruimte en het restaurant zijn grote kostenposten en het geld is er straks niet meer voor.

Daar zit je dan, als hulpbehoevende oudere, in een verzorgingshuis waar je geen kant op kan:  ’s Morgens komt even iemand je helpen met wassen en met een beetje goede wil smeert ze ook nog je boterham. Om een uur of half elf vliegt er misschien nog wel iemand langs met een koffiekan, maar wie weet moet je de koffie weer gewoon zelf zetten terwijl je in een rolstoel zit en deze niet zelf kan voortbewegen.

Gelukkig is er de middagmaaltijd. Die zullen ze in die huizen waarschijnlijk niet overslaan en kan je gewoon naar het restaurant. Het is wel praktisch als je jezelf kan verplaatsen, anders wordt dat niks. Dan moet je echt gewoon wachten tot je de maaltijd aangereikt krijgt. Hopelijk kan je dan wel zelf eten, want of er voldoende handen zijn om mensen te helpen met eten, weten we nog niet. Ach Nederland wordt toch te dik, het is meteen een mooie afslankmethode.

Naar de dagopvang is er niet meer bij. Al die dementerenden blijven gewoon door zo’n huis ronddolen. Klampen iedereen aan omdat ze moeten plassen, hun man zoeken, hun kinderen kwijt zijn en niet meer weten waar ze heen moeten. Genoeg personeel om al deze mensen op te vangen, te kalmeren, te begeleiden naar hun appartement is er waarschijnlijk niet.

Waar gaat dit toe leiden ?

De breiclub, de kookclub, de mannenclub, de vrouwenclub, het voorlezen, de gym, de klaverjasvereniging waar iedereen graag heen gaat is misschien niet meer rendabel. Wie weet moet daar straks dik voor betaald worden. Dat kunnen de meeste ouderen niet, dus gaan ze niet meer naar deze activiteiten. Het personeel moet waarschijnlijk inkrimpen en dan moeten twee misschien wel het werk van zes man gaan doen.

Wat een warboel zal dit worden.

Weet u,  misschien loopt het binnen een half jaar wel helemaal spaak. Dan rollen er koppen in de zorg, er werken te veel mensen en er is te weinig geld. Maar misschien vallen er ook wel doden. Want als er met steeds minder personeel alsmaar meer werk verzet moet gaan worden gaan er geheid fouten gemaakt worden.

En weet u, misschien is er dàn wel iemand in Den Haag die bedenkt dat dit eigenlijk allemaal niet zo kan.

Wie weet is het een goed idee om een delegatie van een verzorgingshuis, zo’n tien tot twaalf hulpbehoevende ouderen, een dagje naar Den Haag te brengen. Gewoon een afspiegeling van de verzorgingshuisbewoners. Die parkeren we die dag even  bij Edith Schippers en Martin van Rijn. Oké, laat ik niet heel vervelend doen, we nemen ook twee redelijk zelfredzame ouderen mee die een beetje mantelzorg kunnen verlenen aan de andere tien. Dat is misschien wel zo aardig. Dan gaan er dus mee:

Twee redelijk zelfredzame ouderen, twee flink dementerenden, twee beginnend dementerende, twee psychiatrische ouderen, een boze oudere, een zeurende oudere, een oudere in een rolstoel die afhankelijke is van de actieve lift en ook nog één die afhankelijk is van een passieve lift.

We brengen ze ’s morgens om 8.00 uur even langs en laten weten dat we ze om 18.00 uur weer komen ophalen. Kunnen ze deze mensen even een dagje bezighouden, naar het toilet begeleiden, uitleggen dat hun kinderen al volwassen zijn, dat ze even moeten wachten, want er moet eerst iemand anders verschoond worden, enz. ,enz., enz.

Misschien, heel misschien gaan zij dan beseffen dat zij onverantwoord bezig zijn met hun bezuinigingswoede in de zorg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s